неделя, 11 април 2010 г.

Правила за движение


I
Ако виждаш, нещо което няма как да е там, казват че си луд. Когато казваш нещо, което не е както го виждат всички, значи си лъжец. Щом правиш неща, които е прието да оставиш на произвола на живота, си безотговорен и не може да ти се има доверие. Затова винаги виждай точно това, което всички други казват, че се вижда. Изричай думите, които знаеш, че ще кажат и другите. Прави само това, което се очаква да направиш.

II
Ако някой те обича, повече отколкото го обичаш ти, значи имаш проблем да изразяваш емоциите си. Ако казваш на повече от един човек "Обичам те", значи си измамник. Ако любовта ти към някого те подтикне да прекрачиш непозволени граници, то значи не си достоен за любовта на другите. Обичай винаги само по един човек. Винаги обичай точно толкова, колкото те обичат. Не действай изцяло воден от любовта си, защото на другите не им харесва.

III
Ако имаш кошмари, значи не ти е чиста съвестта. Не прекалявай с разказите за мечтите си, защото изглеждаш отвеян и не може да ти се има доверие. Да разкриваш плановете си за далечното щастливо бъдеще е равносилно на фукане и е крайно егоистично да говориш само за себе си. Сънувай само хубави сънища, а лошите пази в тайна. Превърни и мечтите си в добре пазена тайна, скрий ги дълбоко под леглото, докато не прашасат и не изчезнат за всеобщо облекчение. Планирай само задачите си за деня и не ги разказвай, защото е досадно за всички да слушат какво смяташ да обядваш.

IV
Срещу вятъра вървят само безумците, които нямат сетива за правилната посока. Ако смяташ, че ще промениш света с думите и делата си, очевидно имаш мания за величие. Не можеш да бъдеш само творец, трябва да имаш сериозно занимание свързано с цифри и работно време, защото иначе никой няма да те обича, ще се пропиеш и ще остарееш сам. Никога не карай в насрещното движение и спазвай дистанция от мантинелите. Остави на света да се променя по естествен начин, защото един човек не може нищо да промени сам. Работи, спечели много пари и си купувай произведения на изкуството, които да красят къщата ти. Има толкова много нарисувани картини и написани книги, защо да си губиш времето да създаваш нови?

V
Всичко би било толкова по-лесно и приятно, ако се раждахме научени. Нямаше да ни коства толкова много усилия и болезнен опит, за да достигнем до правилата, които трябва да спазваме. Защото, ако щастието е спокойствие, най-лесния начин да достигнем до него е да бъдем част от играта, в която играят всички.

1 коментар: