вторник, 8 февруари 2011 г.

Мантия и Презвитер чакат гости, а през това време не се случва нищо интересно


Влязал Презвитер в селския магазин и си купил 16 кг боб. По това време на годината семейството на Презвитер идвало в родното си село и той с нетърпение очаквал посещението на внуците си. Снаха му не им готвела боб никога, затова той приготвял три големи тенджери, при всяко тяхно посещение.
Презвитер бил обикновен човек. Отруден селянин, който някога бил гражданин, но продал панеления си апартамент в малкия град. Преместил се в селото, където имал две ниви - една с овошки и една с царевица и картофи. С парите от апартамента успял да си купи само цветен телевизор и казан за ракия, понеже деноминацията му ебала майката на спестяванията. Затова двете му най-любими дейности били да пие личносварената си ракия и да гледа Комиците. Често това се случвало в комбинация, стига жена му Мантия да не заемала дистанционното.
Мантия, баба на петима внуци, била заета да плете по цял ден. На Световното по плетене 2007, спечелила второто място, само защото журито били антисемити, а нейното ръкоделие имало звезда. Тя се опитала да им обясни, че става дума за петолъчката, но от журито й отговорили "Това сега си го измисли". Въпреки това, баба Мантия много се гордеела с медала си и го държала на най-важното място в къщата - над телевизора, закачен на стената, до плаката на Дони и Момчил. Така, когато бабите от селото идвали у тях, за да гледат заедно сериала "Турска русалка", не можели да игнорират титлата й. Мантия не била его-манЯчка, но все пак трябвало да се знае кой е най-добрия на едната кука в селото, за да се избегнат неловки ситуации.
Та, Презвитер (ми беше мисълта), купил 16 кг боб и се запътил към дома си, за да сготви яхнийка за внуците си и некадърната им майка. Нещеш ли, по път го пресрещнала Узунджата - първата истинска жена, която Презвитер някога бил любил. Прегърбeн от тежкия чувал, който носел на рамо, той се спрял и се изпъчил и загащил.
Узунджата му разказала последните новости от вестник "Земеделска глъч" и двамата се позасмели на вица "Колко баби са нужни, за да се претака зелето? Отговор: Зависи колко здрав му е чепът." После той й подарил 3 кг боб, като измислил много правдоподобна версия за пред Мантия, но по път я забравил.
След като пофлиртували, Презвитер, по фамилия Немски, се прибрал и накиснал боба, вече общо 13 кг. Когато Мантия го попитала защо са само 13, Презвитер се направил, че се е объркал и бил запомнил, че трябва да купи толкова.
На Мантия Немска не й дремело особено, защото току-що била завършила покривалото за кола, което плетяла за сина си (на една кука). Това бил коледния подарък за него, въпреки, че сега е юни, но останалите поводи за плетене се били изчерпали, та следващия празник бил Коледа.
Докато чакали боба да стане, Мантия и Презвитер ошетали.
КРАЙ

1 коментар: