събота, 16 юни 2012 г.

Съпротивата е полезна за вашето здраве


Gravity Co., 15 юли, 23ч., Sofia Live Club.

Вървя по коридора към сцената и си мисля, че май позакъснях, май няма да има къде да седна, май няма да успея да намеря никой познат в тъмното... Да ходиш сам на лайфове е по-хубаво от това да ходиш сам на кино, например. Донякъде заради очакването дали ще срещнеш някого. Докато на кино, никой не отива с надеждата, че в салона ще намери приятел. Има една много интересна свобода в това да си сам в Sofia Live Club. Особено пък на група като Gravity Co., която те изпълва и отнася в своето си измерение.

За моя изненада имаше пре-много свободни места и около стотина души, в които включвам и гестлиста. За не особено популярна група като моята това е приемлива посещаемост за Sofia Live Club, но Gravity Co. ?!
Вярно, доста фактори влияят - Европейското по футбол, концерт на Europe, концерт на Звезди и Аналгин, DJ Дамян...
Отдавна спрях да се изненадвам на липсата на любопитство на българската публика, но това което снощи ни предложиха Gravity Co. заслужава да пълни стадиони.
Това моето сега не е фенщина, а дълго натрупване на сол във вените от безмълвния протест в мен. Онова чувство за несправедливост, което понякога ни кара да си задаваме въпроса "Добре де, какъв е смисълът да продължавам?" Не щото не се изкарват пари, а защото сякаш на никой освен на нас, не му пука.
След снощния лайф си пея "Dirty Secret Toy" - една от новите им песни, която съм сигурна, че ще влезе под кожата и в стомасите на доста хора. И си давам сметка, че всъщност смисълът е именно за тези сто човека, дори да си останат сто форевър. Защото, ако вдъхновения като Gravity Co. заглъхнат, спира цялата ни съпротива. А както си спомням от малкото, но съдържателни часове по психология, съпротивата е защитен механизъм на Аз-а. Съпротивата се появява с цел да не позволи на дадено психично (в случая културно) съдържание, което е било изтласкано да се осъзнае, поради опасността за здравето.Съпротивата е полезна за вашето здраве, независимо дали става въпрос за лайф на Gravity Co., за протест на мост или за редовно посещение на годишното събрание на дружеството за защита на авторски права.
Човек трябва да  бъде там, където ТРЯБВА да бъде, независимо какъв е резултата на мача. За съжаление мисля, че това ще продължава, докато не осъзнаем, че сме сто човека в действителност и че вече не става дума само за това да отидем да пийнем и да се повеселим. Да ходиш сам на лайфове е донякъде заради това да окажеш съпротива.

Няма коментари:

Публикуване на коментар